Home Copii A fi sau a nu fi un bun parinte – care este secretul?

A fi sau a nu fi un bun parinte – care este secretul?

8 minute de citit

Fiecare mamica, in momentul in care afla pentru prima data ca este insarcinata, trece printr-o mica teama – va fi sau nu va fi o mama buna?! In ce ii priveste pe tatici, teama ca nu se vor descurca cu noua fiinta care vine in viata lui, poate deveni o adevarata spaima! De aceea, atunci cand afla pentru prima data ca vor fi tatici, barbatii trec printr-o adevarata criza, nestiind cum sa gestioneze momentul.

Mamica si tatic, dupa nasterea copilului, pentru o perioada, ei vor contiua sa se intrebe daca sunt sau nu cei mai buni parinti. Oare gresesc, oare procedeaza corect?!

In aceste momente un sfatuitor intelept poate fi de folos. Altfel, el nu poate decat sa creasca si mai mult stresul proaspetilor parinti.

 

A fi parinte – o obligatie, un privilegiu sau un dar?

Din momentul in care un copil a intrat in viata noastra, devenim parinti cu norma intreaga si cu contract pe toata viata, iar aceasta calitate poate fi privita in fel si chip.

Din nefericire sunt si cazuri in care parintii privesc acest eveniment ca pe o obligatie. Astfel, ei nu reusesc sa se bucure de clipele petrecute in compania copilului si transforma totul in ceva mecanic, bine facut, dar distant. Ei pierd astfel ocazia de a experimenta calitatea de parinte la un nivel profund.

Pentru altii, faptul ca sunt parinti, devine un privilegiu! Ei considera ca, datorita faptului ca ei sunt parintii, au dreptul sa faca ce vor cu copilul lor si, mai mult, atunci cand acesta este deja mare, continua sa se implice in viata lui, pe motv ca ei l-au facut, tot ei il pot si manui dupa bunul plac. Desigur, este o atitudine total gresita care duce, intotdeauna, la disensiuni intre parinti si copil.

Sa fie un dar, faptul ca suntem parinti? Da! Faptul ca o fiinta noua ne-a ales sa ii fim parinti este un dar pe care il primim din partea universului! Meseria aceasta de parinte este, de departe, cea mai bogata experienta pe care o poate trai un om, din prima clipa si pana la ultima! Femeie sau barbat, oricare dintre parinte va percepe in felul lui ceea ce se intampla. Experienta de a fi parinte este una care ne poate modifica. Multi parinti considera ca ei sunt adultii si ca doar ei au de invatat ceva pe copil. De fapt, de multe ori, copilul este profesorul si parintele elevul! Copilul are darul de a deschide parintilor inima si ochii, de a-I face sa vada viata si evenimentele ei cu alti ochi!

 

Secrete pentru a fi un bun parinte

Primul pas este sa constientizam faptul ca viata noastra se schimba odata cu venirea copilului, sa acceptam si sa ne bucuram de aceste schimbari, sa le lasam sa ne duca mai departe. Un copil va rasturna cu 180 de grade scara noastra de prioritati! Timpul va capata alta valoare, lucrurile simple vor deveni extrem importante, iar cele complicate vor disparea cu desavarsire! Asa ca primul pas, si poate cel mai important, este sa acceptam schimbarile care incep acum.

Acolo unde apare un copil, problemele financiare par a gasi ca prin farmec solutii. Se pare ca universul lucreaza in favoarea copilului, oferind parintilor calea prin care ei sa castige banii necesari pentru a putea ingriji copilul. Mai ramane ca acestia sa vada oportunitatea si sa o foloseasca. Deci, venirea unui copil nu va fi nicipedeparte o povara financiara, dimpotriva! Nu trebuie decat sa ne deschidem mintea si sa primim darurile pe care acum universul ni le trimite, iar un bun parinte va folosi aceste ocazii.

Un bun parinte nu profita de statutul de parinte! El este un privilegiat, dar nu are niciun drept sa trateze noua fiinta ca pe un subordonat. Dar nici ca pe un sef! Il va trata, in orice clipa, ca pe un egal. Cu respectul si atitudinea cu care si-ar dori sa fie tratat la randul lui.

Un bun parinte se bazeaza pe puterea exemplului in tot ceea ce face! Nu degeaba se spune ca un copil este oglinda parintilor sai! El oglindeste intru totul comportamentul fiecaruia dintre cei doi, ba, mai mult, si a relatiei dintre ei!

Un bun parinte este oricand dispus sa isi ceara scuze daca a gresit in fata copilului sau si is va tine promisiunile facute acestuia!

Un bun parinte isi face timp pentru a discuta pe indelete cu copilul lui, ii va explica acestuia felul in care el vedele situatiile si va cauta sa inteleaga viziunea copilului.

Un bun parinte isi ajuta copilul sa invete din greselile facute, aratandu-i alte metode de a actiona si ajutandu-l sa inteleaga cum a gresit si care sunt urmarile acelei greseli.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Brindusa Dan
Incarca mai multe articole in Copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Cum ajuta jucariile Montessori la dezvoltarea celor mici?

Albert Einstein a spus că „jocul este cea mai înaltă formă de cercetare”. De la o vârstă f…