Home Copii Bebelusi Somn 9 sfaturi utile pentru ca bebelusul sa aiba un somn linistit

9 sfaturi utile pentru ca bebelusul sa aiba un somn linistit

7 minute de citit

Atunci cand ajungi acasa cu bebelusul nou-nascut apar intrebari si griji referitoare la ingrijirea acestuia, hranirea si somnul. Pe langa asta, va trebui sa ne preocupam si de vizitele la pediatru pentru controalele de rutina. Sa nu uitam ca ai de organizat si botezul bebelusului, la un restaurant din orasul tau, precum restaurant botez Dragasani. Insa daca ai ajutor, toate lucrurile se vor rezolva usor si vei putea sa te ocupi in continuare de ingrijirea bebelusului tau.

Daca esti proaspata mamica si vrei sa stii cateva sfaturi utile pentru ca bebelusul tau sa poata deprinde un somn linistit si sa adoarma usor pe viitor, poti tine cont de urmatoarele:

Semnele de somn pe care bebelusul le prezinta

Semnele la care trebuie sa fii atenta atunci cand bebelusului ii este somn sunt urmatoarele: se freaca la ochi, casca, ne trage de par, au privirea fixa, devin mai agitati si plangaciosi. Daca nu tinem cont de aceste semne si nu punem bebelusul la somn, va ajunge in punctul de a se supraobosi, va incepe sa planga si mai mult si va fi mai greu sa il adormi.

Mentine o temperatura potrivita in camera

In primele luni de viata este recomandat sa fim atenti la temperatura care este in camera bebelusului, care trebuie sa fie in jur de 21-24 de grade Celsius. Daca este foarte cald sau foarte frig, acesta poate sa nu doarma deoarece are un disconfort termic. Nu folosi caciulite si nu inveli bebelusul cu o patura pentru ca presupune un risc ridicat de sufocare. Foloseste o salopeta sau un sac de dormit. Totodata, umiditatea in camera trebuie sa fie intre 40-60%.

Foloseste-te de draperii sau jaluzele pentru a reduce lumina in timpul zilei

Pentru ca bebelusul sa poata dormi pe timpul zilei este recomandat ca lumina din camera sa nu fie complet acoperita, dar nici foarte puternica. Foloseste-te de jaluzele sau draperii pentru a putea crea un ambient confortabil in  camera.

Mentine intuneric pe perioada noptii

Pentru ca bebelusii nu stiu cand este zi sau noapte, va trebui sa ii invatam noi si odata cu trecerea timpului sa inceapa sa doarma noaptea mai mult. De aceea, pe timpul noptii este recomandat sa folosesti o lumina slaba de veghe sau sa inchizi orice sursa de lumina.

Asigura-te ca este hranit

Inainte de a culca bebelusul este bine sa il hranesti, fiind ultima masa din ziua respectiva. Nu culca bebelusul flamand pentru ca se poate trezi mai des si mai devreme, stricandu-si somnul de noapte. Masa poate fi oferita inainte de baie sau dupa, in functie de cum simti ca il ajuta pe bebelus sa doarma mai bine.

Schimba scutecul inainte de somn

Verifica mereu scutecul daca este plin sau mai poate fi lasat inainte ca bebelusul sa fie pus la somn. Daca acesta se va umple peste noapte poate sa ii creeze un disconfort si sa nu aiba un somn linistit. Totodata mentine-i pielea curata din zona scutecului pentru a-l feri de iritatii.

Stabileste o ora de culcare seara

Stabilirea unei ore fixe de culcare in fiecare seara este foarte importanta pentru ca bebelusul sa stie cand trebuie sa doarma si care este somnul de noapte. Aceasta poate fi decalata cu 10-15 minute, dar nu mai mult.

Foloseste sunete albe sau muzica linistitoare

Daca ai incercat orice metoda de adormire precum plimbat, leganat sau mangaiat si cel mic nu vrea sa doarma desi ii este somn, poti sa apelezi la sunete albe sau la muzica de somn linistitoare. Programeaza ca acestea sa cante o perioada de timp, de exemplu 30 de minute pana cand reuseste sa adoarma.

Evita contactul vizual si sa vorbesti cu el pe timpul noptii

Cu siguranta va trebui sa il hranesti si pe timpul noptii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se trezeasca de tot sau sa fie tinut treaz. Daca nu reusesti sa il hranesti semiadormit, nu te juca cu el si evita contactul vizual. Acest lucru repetat in timp il va ajuta pe bebelus sa inteleaga ca trezirea este doar pentru a manca.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Irina Stroe
Incarca mai multe articole in Somn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Stiai ca bijuteriile din argint pot imbunatati sanatatea ta si a copilului tau? Afla cum!

Bijuteriile din argint pot da un plus de stil si rafinament tinutelor tale, arata superb p…