Home Copii 6 modalitati prin care parintii isi pot ajuta copiii sa depaseasca singuratatea si izolarea sociala

6 modalitati prin care parintii isi pot ajuta copiii sa depaseasca singuratatea si izolarea sociala

7 minute de citit

Daca pentru multi adolescenti pauzele scolare si sistemul de invatat de acasa au echivalat cu adevarate vacante, pentru unii copii, izolarea sociala impusa de pandemie a adus mai mult stres decat fericire. A fost un moment in care parintii (unii fara abilitati pedagocice) au devenit profesori suplinitori. 

De asemenea, micii elevi au fost nevoiti sa faca fata unor strategii noi de predare, de la distanta si, totodata, nu au beneficiat de socializare. Daca mai adaugam si faptul ca cei mici nu se inteleg intotdeauna foarte bine cu fratii mai mari sau cu parintii, izolarea in casa devine un factor de stres considerabil.

In aceste perioade, copiii se confrunta cu stres suplimentar si au nevoie de tot suportul emotional pe care il pot primi din partea parintilor.

Cum se simt copiii in izolare

In perioada in care pandemia a necesitat izolarea sociala, copiii au avut de-a face cu multe emotii diferite. Ei se simt singuri si, chiar daca au posibilitatea de a comunica de la distanta cu prietenii lor, faptul ca nu pot interactiona real cu acestia poate fi deprimant.

Ei pierd beneficiile intalnirilor cu cei de varsta lor, jocurile interactive, petrecerile, evenimentele speciale de recunoastere sau activitatile sportive. Efectiv, copiii simt ca sunt blocati si ca viata trece pe langa ei.  

Din fericire, in aceste momente, parintii pot face unele lucruri pentru a creste bunastarea mentala si emotionala a copiilor lor. Trebuie mentionat, insa, ca, in primul rand, parintii trebuie sa aiba grija de ei insisi, sa depaseasca propriile anxietati si sa aiba o stare emotionala adecvata.

Iata sase modalitati prin care parintii isi pot ajuta copiii sa treaca cu bine prin izolarea sociala.

Recunoasterea sentimentelor si trairilor copiilor

Parintii trebuie sa isi faca timp pentru a-si asculta copiii si a afla cum se simt. Sigur, acest lucru ar trebui facut in mod constant, dar in perioada de izolare devine o necesitate. Emotiile si trairile nu vor fi respinse si ar trebui sa recunoasca faptul ca este o perioada dificila in care se resimt chiar si ei, cei mari.

Crearea unei rutine bine structurate

Parintii ar trebui sa stabileasca pentru copii un program zilnic riguros. Acestia trebuie sa se trezeasca la o anumita ora, sa se spele, sa ia micul dejun si sa ia parte la programul scolar. De asemenea, trebuie sa faca zilnic exercitii fizice, sa se recreeze si sa se joace. Astfel, copiii vor avea sentimentul normalitatii si, totodata, dupa pandemie, vor putea reveni fara probleme la scoala normala si la rutina obisnuita.

Gasirea unor modalitati creative de a sarbatori evenimentele importante

Chiar daca sunt izolati, copiii au nevoie de amintiri placute pentru evenimentele importante. Indiferent daca este vorba despre ziua de nastere, o reusita scolara sau dobandirea unei noi abilitati, este vital ca parintii sa marcheze momentul prin ceva special. Poate fi o mica petrecere in gradina cu cativa invitati sau in familie cu cateva jocuri distractive, decoratii de sarbatoare si distractie.

Incurajarea modalitatilor creative de socializare in siguranta

Parintii nu trebui sa uite ca cei mici au nevoie sa socializeze cu alti copii de varsta lor, acest lucru fiind esential pentru dezvoltarea lor emotionala. De aceea, chiar si in izolare, ei trebuie sa incurajeze modalitatile de socializare oferite de Zoom si FaceTime sau intalnirile de la distanta in aer liber.

Sa le ofere copiilor posibilitatea de a alege

Intr-o perioada in care sunt privati de atat de multe libertati si bucurii, copiii nu trebuie sa piarda sentimentul ca detin controlul. Acest lucru se poate face permitandu-le sa aiba propriile alegeri cum ar fi stabilirea meniului pentru cina, a filmului care va fi vizionat in familie sau a jocului care se va juca in weekend, in familie.

Incurajarea exercitiilor fizice

Intr-o perioada in care copiii sunt obligati sa foloseasca tabletele, calculatoarele si alte dispozitive necesare pentru scoala la distanta, este esential ca parintii sa nu le permita copiilor sa stea in fata ecranelor mai mult decat trebuie. Acum este critic sa ii incurajeze sa faca miscare si sa ii atraga in diverse activitati fizice. Acest lucru este util pentru dezvoltarea lor fizica, dar si pentru cea mentala.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Anurag
Incarca mai multe articole in Copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Școala care formează competențe digitale

În săptămâna 11- 15 mai 2022, a avut loc cea de a patra mobilitate în cadrul parteneriatul…