Home Mama si tata 5 sfaturi despre cum sa fii un tatic bun

5 sfaturi despre cum sa fii un tatic bun

8 minute de citit

Venirea unui bebelus in cuplu inseamna schimbarea cu 180 de grade a prioritatilor si a multor alte lucruri. Femeile, mai mult decat barbatii, sunt inzestrate de natura cu tot ce e necesar pentru a fi bune mamici. Barbatii insa, in cea mai mare parte, se simt usor depasiti de acest eveniment si, daca nu au un sfatuitor intelept alaturi, chiar nu stiu cum sa gestioneze momentul.

Tinand cont de faptul ca bebelusul e mic si el va fi in cea mai mare parte supravegheat de mamica, sa nu credeti ca rolul taticului nu exista! Dimpotriva, el este foarte important, dar se va orienta mai ales catre acele aspecte care o vor ajuta pe femeie sa fie o mamica buna.

Altfel spus, un tatic bun este acela care ajuta femeia sa fie o mamica buna!

5 sfaturi despre cum sa fii un tatic bun
5 sfaturi despre cum sa fii un tatic bun

In continuare  vom incerca sa punctam 5 aspecte care speram sa le fie de folos proaspetilor tatici.

5 sfaturi despre cum sa fii un tatic bun

1. Constientizeaza situatia delicata a femeii si faptul ca aceasta e posibil sa treaca prin depresia postnatala, fiind mai sensibila ca de obicei

Depresia postnatala nu este un moft, ea chiar exista la noua mamica. Are la baza dereglarile hormonale care bulverseaza emotional femeia pe care o stiati. Ai rabdare cu ea, mai mult ca de obicei! Orice schimbare neasteptata o poate panica. Are nevoie de intelegere si suport emotional. E posibil ca mamica sa planga mai usor si, poate, din nimic. Nu uita: este o etapa fireasca, justificata de chimia interioara care, imediat dupa nastere, se schimba mult. Depresia aceasta dureaza intre o luna si trei luni. Daca observi ca perioada se prelungeste peste aceste trei luni, ceva nu mai este in regula si este necesar un sprijin de specialitate.

2. Femeia a devenit mama si, din nou, vei sesiza schimbari majore

Vei observa ca ea s-a schimbat, ca a devenit mama si ca nu mai are timp pentru tine. Intreaga ei atentie este acum indreptata catre bebelus. Asa ca nu te supara pe ea daca nu mai e la fel de dragastoasa cu tine, sau, poate chiar te neglijeaza. Acum ea este mamica, inainte de orice. Ce poti face? Devino un pic mai copilaros si jucaus – sentimentele ei materne se vor indrepta si catre tine. Dar, desigur, nu exagera! Rolul tau este sa protejezi acum femeia si bebelusul si nu sa fii o povara pentru ei!

3. Fii un real sprijin pentru noua mamica

Poti sa fii sigur ca ea va face clipa de clipa tot ce poate face si ca, daca iti solicita ajutorul in solutionarea unei probleme, chiar are nevoie de acel sprijin. Nu o refuza! Acum primordial este ca ea, mamica, sa simta ca se poate bizui pe tine 100%. Are mare nevoie de acest confort psihic. Chiar ar fi minunat sa te oferi singur sa participi la noile atributii ivite si sa nu astepti ca ea sa te roage, eventual sa mai si insiste… Prioritatile s-au schimbat pentru amandoi si nu numai pentru ea.

4. Implica-te activ in activitatile de ingrijire a bebelusului si colaboreaza cu mamica acolo unde se poate

Da, poate fi obositor si chiar este! Pentru ca bebelusul este total dependent de mama lui, iar mama poate fi, uneori, foarte obosita. De aceea suportul taticului este de mare folos acum, pentru ca mama sa mai beneficieze si de momente de respiro. Tu poti fi cel care face baita bebelusului! Sau se ocupa de sterilizarea biberoanelor. De aprovizionare si, daca te pricepi, chiar si de prepararea mancarii. Cauta sa preiei asupra ta mai multe din sarcinile din gospodarie si, totodata, sa participi si la ingrijirea bebelusului. Incearca sa o degrevezi pe mamica macar cateva ore pe saptamana de orice sarcina, astfel incat aceasta sa se poate ocupa doar de ea.

Nu e usor, dar merita!

5. Fii alaturi de femeie in procesul de redobandire a erotismului

Proaspata mamica, oricat ti-ar parea de plina de erotism, sa stii ca nu prea are dorinte sexuale. Repet – femeia a devenit mamica si toata fiinta ei este dedicata protejarii bebelusului. Viata sexuala va mai astepta o vreme. Asta nu inseamna ca ea nu se va bucura de mangaieri, saruturi sau complimente! Dimpotriva! Chiar are nevoie de acestea pentru a-si redobandi increderea in sine si dorinta de a face dragoste. Dar nu forta nota, fii tandru si dragastos, complimenteaz-o si, in curand, vei avea langa tine o femeie cu mult mai frumoasa si mai feminina decat inainte, pentru ca sarcina si maternitatea o vor favoriza sa infloreasca. Asta daca femeia va avea conditiile prielnice.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Brindusa Dan
Incarca mai multe articole in Mama si tata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Cum să-ți pregătești copiii pentru un eveniment festiv – ghid practic pentru părinți

Participarea la un eveniment festiv poate fi o experiență minunată atât pentru părinți, câ…