Home Copii Bebelusi 4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre diversificarea bebelusului

4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre diversificarea bebelusului

6 minute de citit

Diversificarea este o etapa fireasca in viata oricarui bebelus, recomandata sa se inceapa in jurul varstei de 6 luni. Pana in acel moment laptele matern sau formula de lapte ii asigura bebelusului toti nutrientii necesari dezvoltarii sanatoase si armonioase. Parintii, in general, sunt nerabdatori atunci cand vine vorba despre diversificare, insa cei care sunt la primul copil pot fi putin ingrijorati pentru ca nu stiu cum vor decurge lucrurile, mai exact daca bebelusul lor va accepta alimentele oferite.

Mai jos ti-am pregatit 5 aspecte importante pe care trebuie sa le stii despre diversificare:

Ce trebuie sa manance bebelusii la inceputul diversificarii

Cu toate ca nu exista o anumita ordine pentru introducerea alimentelor, trebuie sa tii cont care sunt cele potrivite pentru a le gusta pentru prima oara bebelusul tau. Acestea au rolul de a-i oferi rezerve de fier, vitamine si minerale, pe langa laptele pe care il consuma deja. 

La inceputul diversificarii bebelusului, ii poti da legume precum cartof dulce, morcov, dovlecel, cartof alb iar treptat poti introduce si legumele albe. Este recomandat sa incepi cu o leguma si treptat sa adaugi alta, pe care sa le gatesti la abur sau fierte si sa le faci piure, o textura cat mai moale pentru ca bebelusul sa poata manca.

Ulterior, poti sa incepi sa ii dai piureuri de fructe precum banane, prune, pere sau mere, avocado, dar si branzica de casa nesarata sau iaurt fara grasimi, dar in cantitati mici.

Nu te astepta sa manance tot de la inceput

Alimentele se introduc treptat tocmai in ideea ca bebelusul sa se obisnuiasca cu gustul lor, iar stomacelul lor sa nu aiba de suferit. De aceea, nu trebuie sa ai asteptari ca va manca tot din prima zi sau ca va accepta orice leguma ii dai. In primele zile este in regula ca bebelusul sa manance doar cateva lingurite si ulterior sa maresti cantitatea de mancare treptat. Totodata, trebuie sa fii atent pentru ca anumite legume sau fructe pot da alergii. Discuta cu medicul tau care sunt acestea si cum poti depista la timp simptomele.

Cum stii ca bebelusul este pregatit de diversificare

Daca bebelusul tau mai are putin si face 6 luni, nu trebuie sa te grabesti sau sa amani diversificarea fara sa tii cont de anumite semne pe care chiar bebelusul tau ti le poate da. Pentru ca fiecare copil este unic si se dezvolta diferit, poti sa fii atent la urmatoarele semne care iti confirma faptul ca este pregatit sa primeasca si alimente solide:

Poate sa stea in fund fara sprijin macar cateva minute, isi tine capul singur, are tonus muscular, coordoneaza bine mainile si le duce la gura, duce obiectele pe care le prinde cu mana la gura, poate inghiti si exista posibilitatea sa nu le dea cu limba afara din gura, prezinta un interes ridicat pentru alimentele pe care le vede pe farfuriile altora, deschide gura atunci cand i se ofera mancare.

Semnele prin care bebelusul iti da de inteles ca s-a saturat

Pentru a evita hranirea in exces la inceputul diversificarii, ceea ce poate afecta si dorinta lui de a manca alimente solide si la urmatoarea masa, trebuie sa stii cand este satul bebelusul si trebuie sa te opresti din a-i da de mancare. Atunci cand nu mai vrea sa manance isi va intoarce capul cand indrepti lingurita spre el, incepe sa planga, inchide gura, vomita sau are reflex de gag, adica impinge afara mancarea din gura.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Incarca mai multe articole in Bebelusi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Cum să-ți pregătești copiii pentru un eveniment festiv – ghid practic pentru părinți

Participarea la un eveniment festiv poate fi o experiență minunată atât pentru părinți, câ…