Home Copii 3 greseli in educatia copiilor. Cei mai multi parinti le fac. Esti si tu printre ei?

3 greseli in educatia copiilor. Cei mai multi parinti le fac. Esti si tu printre ei?

8 minute de citit

Parintii fac tot posibilul sa le ofere copiilor o educatie buna, insa uneori efectul nu va fi cel asteptat. Exista o serie de greseli pe care parintii le fac atunci cand vine vorba despre educatia copiilor. Noi iti vom vorbi despre trei dintre acestea. Vezi care sunt cele 3 greseli in educatia copiilor pe care cei mai multi parinti le fac. Esti si tu printre ei?

3 greseli in educatia copiilor. Cei mai multi parinti le fac. Esti si tu printre ei?

3 greseli in educatia copiilor

  1. Prima greseala in educatia copiilor – Etichetarea

3 greseli in educatia copiilor. Cei mai multi parinti le fac. Esti si tu printre ei?Orice parinte isi percepe copilul ca avand calitati absolute si ignora micile defecte sau greseli, iar asta poate duce la esecul copilului in viata de adult. Etichetarea pozitiva, adica lauda copilului folosind etichete precum „frumos” sau „destept” pot sa ii dauneze acestuia cand devine adult, insa si in copilarie.

Sa ii spui unui copil ca el va reusi sa ia un examen sau sa obtina ceva pentru ca e „frumos” sau „destept” este similar cu a-l condamna la o viata plina de regrete si frustrari. De ce? Pentru ca fiecare dintre noi are esecuri. Iar daca un copil intelege ca reusitele lui sunt datorate unei calitati pe care o are si nu efortului depus, la primul esec va crede ca el, de fapt, nu are acea calitate mult laudata. De unde si frustrare, tristete si, inclusiv, angoase.

Copilul tau se teme ca va lua o nota proasta sau ca nu se va descurca la un test? Sa il linistesti spunandu-i ca e inteligent si va reusi nu e cea mai buna modalitate de a-l imbarbata sau de a-l motiva. La fel si in cazul in care copilul ia o nota mare sau castiga un premiu: sa ii spui ca rezultatele obtinute se datoreaza inteligentei lui il va ajuta pe moment, insa nu si pe termen lung.

Asta deoarece va intelege ca inteligenta ii asigura reusitele si, la primul esec, care va exista invariabil la un moment dat, va fi dezamagit si va crede ca, de fapt, nu e inteligent.

E o greseala frecventa in educarea copiilor,insa o greseala pe care parintii si bunicii nu o constientizeaza. Totusi, o astfel de idee il va face pe copil sa se indoiasca de propria inteligenta.

Copiii trebuie sa inteleaga ca nu etichetele il ajuta sa fie ceea ce este si sa obtina rezultatele pe cre le are sau il fac sa esueze. Trebuie sa inteleaga ca rezultatele lui depind de munca depusa si ca poate deveni mai bun sau poate gresi in functie de cum isi dozeaza acest efort.

Modalitatea cea mai corecta prin care ii poti face complimente reale copilului tau este sa ii spui ca a reusit datorita efortului depus si nu pentru ca e destept.

  1. A doua greseala in educatia copiilor – „Vor rade copiii de tine”

E o expresie pe care poate multi dintre parinti si bunici o folosesc cu scopul de a le schimba copiilor comportamentul. „Nu mai plange! O sa rada copiii de tine…” sau „ Nu mai tipa! Se uita lumea la noi..”. Astfel de expresii il vor face pe copil sa creada ca poate face greseli mari exprimnad in felul lui ceeea ce simte si ca ar trebui sa fie atent la comportamentul lui, chiar sa il cenzureze.

Si nu e corect sa creada asta, deoarece va ajunge sa nu se mai exprime in public, sa ii fie teama de ce cred ceilalti. Mai exact, se va transforma intr-un timid.  Un astfel de copil va fi mai retras, isi va exprima greu sentimentele, va vorbi mai putin si se va inchide in sine.

Atunci cand copilul tipa sau plange nu trebuie sa il facem sa se simta rusinat de ceea ce face. El trebuie sa inteleaga ca nu are motive reale pentru un astfel de comportament si, cel mult, ca cei din jur pot fi deranjati de galagie.

  1. A treia greseala in educatia copiilor – Critica constanta

3 greseli in educatia copiilor. Cei mai multi parinti le fac. Esti si tu printre ei?Copiii pot sa fie nazdravani si sa actioneze fara sa se gandeasca prea mult, uneori. Dar sa ii atragi copilului tau atentia pentru orice actiune il poate frustra sau il poate transforma intr-un timid. John si Linda Friel scriu despre legatura dintre critica constanta si parintii perfectionisti in cartea lor „Secretele familiilor disfunctionale”.

Autorii cartii spun ca problema nu e a copiilor, ci a parintilor. Acestia incearca sa isi satisfaca nevoile emotionale prin intermediul copiilor si de aici si nevoia de a-i transforma in copii perfecti, de aici si critica exagerata, constanta.

Daca si tu faci aceasta greseala, intreaba-te daca nu cumva problema e la tine.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Cum sa alegi incaltaminte de copii de calitate, confortabila si rezistenta

Nu este usor sa alegi pentru un copil pantofi confortabili, frumosi si de inalta calitate …