Alimentatia bebelusului in primul an de viata este foarte importanta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului dumneavoastra. Mai mult, acum se creeaza obiceiurile alimentare sanatoase, extrem de importante pentru intreaga viata.
Daca pana la 6 luni alimentatia bebelusului s-a bazat exclusiv pe lapte, si e de preferat lapte matern, dupa varsta de 6 luni bebelusul trebuie sa fie obisnuit, treptat si cu multa rabdare, cu o gama larga de alimente. Iata cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont pe toata perioada de diversificare a alimentatiei copilului nostru.
1.Alimentele noi se introduc treptat, cate unul sau cel mult doua pe saptamana. Este foarte important sa fim cumpatati in timpul diversificarii si sa nu exageram cu alimentele noi, copilul avand nevoie de cel putin 3 – 4 zile pentru a se obisnui.
2.Mancarea se va prepara cu cel mult 2 ore inainte de masa copilului. Vom pregati de fiecare data portii mici, cat sa ajunga pentru o masa, si nu vom pastra mancarica pentru a doua zi.
3.Vom gati cat mai simplu hrana bebelusului si nu vom face retete complicate. Cand pregatim hrana pentru un bebelus nu vom face exces de zel! Vom prepara retete cat mai simple si mai usoare.
4.Nu folosim condimente pentru hrana bebelusului. Copilul are nevoie sa simta gustul natural al legumelor, asa ca, inafara de putina sare, altceva nu se recomanda sa adaugam. In nici un caz nu vom apela la condimente gen Vegeta sau Delikat, care pot schimba complet gustul mancarii!
5.Fructele se vor servi proaspete si nu se vor combina cu altceva! Ele se pot da inainte de masa cu jumatate de ora, sau dupa masa, la o ora, sau chiar doua ore. In combinatii cu alte alimente, sau administrate imediat dupa masa, ele pot fermenta, duc la balonarea bebelusului si chiar dureri de burtica.
6.Este recomandat sa nu blenduim complet mancarea bebelusului si sa folosim o furculita pentru a pasa legumele. Bebelusul trebuie sa simta textura alimentelor si sa se deprinda cu mestecarea, asa ca e bine sa lasam si bucatele mai mari. Treptat incercam sa ajungem sa nu mai pasam deloc alimentele si sa il lasam pe el sa muste.
7.Vom tine cont de preferintele si gusturile copilului si nu vom insista cu diversificarea pe un aliment pe care acesta il refuza! Daca bebelusul dumneavoastra refuza un anumit aliment, nu il veti obliga sa il manance si nici nu veti insista. Intotdeauna exista alternativa! Asa ca, daca el, de exemplu, nu vrea carne, putem sa ii completam masa cu proteina din jumatate de galbenus de ou, un pic de mazare mazare, linte sau ciuperci.
8.Atmosfera in care se desfasoara masa este foarte importanta! Nu uitati ca obiceiurile deprinse acum il vor insoti toata viata! Bebelusul nu trebuie numai sa manance mancarea, el trebuie si sa se simta bine in timpul mesei. Incercati sa pastrati o atitudine cat mai relaxata si mai vesela, chiar daca el refuza sa manance ce i-ati pregatiti. Nu tipati la el si nici nu va chinuiti sa il fortati sa pape tot din farfurie.
9.Daca va doriti un copil cu obiceiuri alimentare sanatoase, va trebui sa adoptati si dumneavoastra aceleasi obiceiuri! Copilul invata cel mai bine din exemplele pe care i le dau parintii. Astfel, daca acestia nu mananca brocoli la masa, de ce s-ar astepta ca bebelusul lor sa il pape?!
10.Ceea ce conteaza este calitatea alimentelor si nu cantitatea lor. Daca bebelusul nu poate papa tot din farfurie, ii vom pregati portii mai mici, dar mai consistente si mai bogate in elemente nutritive.