Home Jocuri si distractie 10 jocuri distractive din intreaga lume!

10 jocuri distractive din intreaga lume!

21 minute de citit

Copilul tau s-ar putea sa nu identifice Pakistanul pe harta, dar poate sa invete lucruri noi despre diverse culturi, cu ajutorul jocurilor. Asa ca, data viitoare cand auzi “Mami, sunt plictisit”, dezvolta-i simtul aventurii profitand de timpul liber pentru cateva jocuri pe cat de vechi, pe atat de interesante. Invita-i si colegii la joaca, invartiti globul pamantesc si alegeti un loc cu ochii inchisi. Aventura nu are nevoie de nicio traducere, iar distractia este asigurata cu cele 10 jocuri distractive din intreaga lume!

Jocuri din intreaga lume

jocuri copii

1. Jocuri din Chile: Corre, Corre la Guaraca

Traducerea nostima a jocului inseamna “Fugi, Fugi la Guaraca” si este unul dintre cele mai populare jocuri. De obicei, copiii chilieni vorbesc spaniola, dar de fapt Guaraca este un nonsens.

Jucatori: 5 sau mai multi, cu varsta peste 5 ani

De ce ai nevoie: o batista

Cum sa-l joci: Jucatorii stau in cerc, in timp ce un copil alearga cu o batista in jurul cercului format. Copiii care sunt asezati nu au voie sa priveasca. Ei canta “Corre, Corre, la Guaraca, cine se uita in spate, va primi un bobarnac in cap”. Incercand sa nu se faca simtit, alergatorul arunca batista pe spatele unui copil si fuge. Daca face asta in jurul cercului, inainte ca jucatorul sa observe ca batista este pe spatele sau, el este eliminat. Daca cel care sta jos o prinde, trebuie sa-l urmeze pe alergator. Daca reuseste, alergatorul este eliminat. Daca esueaza sa-l urmeze, ei joaca din nou, dar de aceasta data, jucatorul 2 este cel care alearga.

jocuri copii

2. Jocuri din Grecia : Statuile

Copiii americani s-ar putea sa nu fie familiarizati cu termenul classic Discus Thrower, dar copiii greci au acces la niste minunate statui de marmura, care dateaza din vremurile antice. Dupa o vizita la muzeu, este normal ca ei sa incorporeze aceste personaje venerate intr-un joc imaginar.

Jucatori: 4 sau mai multi, cu varsta de peste 4 ani

Cum se joaca: Alege un jucator care sa fie “statuia” si pune-l sa stea in picioare, cu ochii acoperiti, in mijlocul unui teren intins. El incepe sa numere, cel putin pana la 10, dar nu poate continua mai departe. Ideea este ca nu exista un numar final, doar “statuia” stie cand se opreste si deschide ochii. In timp ce “ea” numara, ceilalti se imprastie, nestiind in mod sigur cand sa strige “Agalmata” (Care inseamna “statuie” in limba greaca). Spune-le copiilor sa strige acest cuvant pentru a fi autentic sau doar sa spuna “statuie” daca le este mai usor). Auzind aceasta replica, jucatorii inmarmuresc, luand pozitii care imita statuile. Ei pot imita orice statuie pe care au vazut-o in poze – un aruncator cu sulita, Ganditorul, chiar si Statuia Libertatii. Copiilor le este permis sa foloseasca obiecte gasite, ca de exemplu bastoane, mingi sau chiar discuri zburatoare, pentru a adauga un strop de realism. Agata oricare statuie care se misca – si sunt eliminate cele care fac asta – apoi incearca sa le faca pe celelalte care stau nemiscate sa rada sau sa se miste. Ultimul jucator care ramane nemiscat este castigatorul si devine “noua statuie”. Jocul este minunat pentru exersarea echilibrului.

3. Jocuri din Pakistan: Ounch Nech

Multe orase din Pakistan sunt locuri agitate, pline de culori vii si multa lume. Dandu-le sansa sa o zbugheasca prin multime, copiii pakistanezi adora sa rada si sa isi croieasca drumul printr-un joc de „agatare”.

Jucatori: 4 sau mai multi, cu varsta de peste 5 ani

De ce este nevoie: un spatiu in aer liber cu o multime de obstacole, de exemplu cioturi de copaci, un diapozitiv, un leagan, pietre sau banci zdravene.

Cum se joaca: Jocul incepe cu un copil care este “Incepatorul”. El alege fie “sus”, fie “jos”. Daca alege “jos”, atunci terenul nu este sigur; alergatorii pot fi agatati doar daca stau in picioare, atunci terenul este sigur si oricine ramane cu picioarele pe pamant. Desigur, copiii isi dau seama imediat ca este plictisitor sa stai doar in zonele sigure. Prima persoana agatata devine “Urmatorul” pentru urmatoarea runda a jocului. O mare distractie, exercitii minunate si un mod excelent de a arde calorii.

4. Jocuri din Ghana: Pilolo

In partile rurale din Ghana, in vestul Africii, copiii se pot distra rareori cu jucarii, dar gasesc o multime de alte metode de a se amuza, printre care jocurile, care sunt foarte populare.

Jucatori: 6, cu varsta peste 4 ani

De ce ai nevoie: Bete si pietre sau cate o moneda pentru fiecare jucator.

Cum se joaca: Desemneaza un lider, alege un cronometru si traseaza o linie de sosire. Liderul ascunde monedele, iar ceilalti jucatori sunt intorsi cu spatele. Cronometrul asteapta la linia de sosire pentru a desemna castigatorul. Cand liderul spune “Pilolo” (care inseamna “e timpul sa cauti”), cronometrul este pornit si jucatorii alearga ca sa fie primii si sa gaseasca o moneda si sa o ia dincolo de linia de sosire. Castigatorul este recompensat cu un punct. Pentru a juca din nou, aduna maruntisul si desemneaza un lider nou si un cronometru. Jocul este repetat de multe ori, atat cat le permite energia; jucatorul cu cele mai multe puncte castiga.

5. Jocuri din Republica Coreea: Kongki Noli

Azi, Coreea este un stat modern, dar cu istoria sa care dateaza de 5000 de ani, pastreaza cultura traditionala chiar si in jocuri. Copiii coreeni sarbatoresc multe festivaluri in cursul anului, cu mancaruri speciale si costume colorate.

Jucatori: 2 sau mai multi; varsta de peste 5 ani

De ce ai nevoie: 5 pietricele

Cum se joaca: Acest joc traditional al copilariei este asemanator cu American “jacks”. Jucatorul numarul 1 risipeste 5 pietricele pe pamant. Apoi, alege una si o arunca in aer si incearca sa prinda repede o alta pietricica, in acelasi timp in care a aruncat-o pe cea anterioara. Acum, are 2 pietricele in mana; arunca una dintre ele in aer si o prinde pe a treia. Acest joc dureaza pana cand are toate pietricelele in mana. In runda a doua, jucatorul aduna 2 pietricele in acelasi timp in care arunca una. In runda a treia, aduna 3; 4 in runda a patra si in cea de a cincea le aduna pe toate. Pentru ultimul pas al jocului, jucatorul arunca toate pietricelele in aer si incearca sa le prinda cu dosul palmei. Apoi, le arunca din nou pentru a le prinde in palma. Daca nu reuseste sa le prinda pe toate, este randul urmatoarei persoane.

6. Jocuri din Marea Britanie: Pass the Parcel

Unul dintre jocurile populare in Marea Britanie, Pass the Parcel, s-ar putea sa fi fost jucat inca din epoca medievala. In acea vreme, un cadou special ar fi trebui sa fie infasurat in panza si in panglici frumoase. Azi, un pachet infasurat in straturi de hartie colorata este dat din mana in mana pe acorduri muzicale.

Jucatori: patru sau mai multi; varsta de peste 4 ani

De ce ai nevoie: Un cadou surpriza, hartie de ambalat (sau ziar) si caseta muzicala.

Cum se joaca: Inainte sa inceapa jocul, mama sau tata va trebui sa faca un cadou impachetand ceva amuzant sau copilaresc in straturi de hartie. Folosirea unei nuante sau culori diferite pentru fiecare strat va face ca fiecare copil sa se deosebeasca mult mai usor. Pentru a juca, spune-le copiilor sa stea in picioare sau in cerc, apoi porneste muzica. Jucatorii dau din mana in mana cadoul pana cand un adult opreste muzica. Jucatorul care tine cadoul desfasoara un strat din hartia ambalata. Porneste muzica din nou si continuati sa jucati pana cand este indepartat si ultimul strat de hartie. Copilul “care castiga” premiul poate sa-l pastreze sau nu. Este, de asemenea, un joc distractiv la aniversari, mai ales daca un adult se asigura ca sarbatoritul deschide un cadou dragut.

7. Jocuri din Sumatra: Semut, Orang, Gajah

Marele arhipelag indonezian este habitatul elefantului din Sumatra, care a si dat numele jocului pentru copii, asemanator cu cel american “piatra, hartie, foarfece”. Copiii joaca Semut, Orang, Gajah pentru a desemna cine incepe primul jocul sau pur si simplu pentru distractie.

Jucatori: doi; varsta de peste 3 ani.

Cum se joaca: Jucatorii ridica pumnul jos si sus numarand pana la trei. La patru, isi indreapta bratele si spun un semn din trei semne existente: Rozaliul afara este “furnica” (semut), degetul aratator este “barbatul” ( orang), iar limba scoasa este “elefantul” (gajah). Elefantul invinge barbatul pentru ca este mai puternic, barbatul invinge furnica pentru ca o poate calca si strivi. Si furnica? Se poate furisa in urechea elefantului, il poate musca si-l poate innebuni, asa ca furnica invinge elefantul. Daca jucatorii fac aceleasi semne, se joaca din nou. Doi din trei jucatori castiga.

8. Jocuri din Australia: Skippyroo Kangaroo

Ah, Australia! Este atat o tara, cat si un continent: un taram vast, misterios si diversificat, cu animale salbatice minunate, de exemplu diavolul Tasmanian, ornitorincul, cangurul pitic, ursul marsupial, ursuletul koala, pasarile kookaburra si desigur favoritul copiilor, cangurul, care da si numele jocului.

Jucatori: Cel mult 25, cel putin 6; varsta de peste 3 ani.

Cum se joaca: Este un unul dintre jocurile populare, jucat in multe scoli si gradinite australiene pentru a-i ajuta pe copii sa invete numele colegilor, dar si pentru a-si dezvolta abilitatile de ascultare. Copiii stau in cerc si un adult ii cere unui copil sa mearga in mijlocul cercului – este primul  Skippyroo, cangurul. Skippyroo se ghemuieste la pamant cu ochii inchisi, in timp ce copiii din cerc canta: “Skippyroo, cangurul, motaie in soarele amiezii, vine un vanator, fugi, fugi, fugi”. In aceasta etapa, un adult alege un copil din cerc, care la randul lui il atinge pe Skippyroo pe umar si spune: “Ghici cine te-a prins pentru distractie?” si asteapta. Skippyroo incearca sa ghiceasca numele vocii si, daca nimereste, face schimb de locuri. Jocul incepe din nou si continua pana cand toti copiii au sansa sa fie Skippyroo.

9. Jocuri din Israel: Go-Go-Im

In miezul verii, cand se coc caisele proaspete, copiii israelieni se joaca cu samburii mici si moi de caise cunoscuti ca si go-gos, care sunt numerosi si perfecti pentru a fi impunsi. Ei aduc cutii speciale si isi provoaca prietenii sa impunga samburi pentru puncte.

Jucatori: doi sau mai multi

De ce ai nevoie: 100 (sau mai putini, dar cel putin 20) de samburi de caise pentru fiecare jucator. Daca nu sunt disponibili, foloseste ghinde sau pietricele mici. O cutie de pantofi pentru fiecare jucator.

Cum se joaca: Cu ajutorul unui adult, jucatorii trebuie mai intai sa taie sase gauri de marimi diferite de-a lungul capacului cutiei. Cea mai mica gaura trebuie sa fie putin mai mare decat samburele, celelalte treptat largite. Fiecarei gauri ii este atribuit un punct, de obicei 1 (pentru deschiderea cea mai mare), 2 ,5, 10, 50 si 100 (pentru cea mai provocatoare gaura). Jocul incepe astfel: stand la 5 metri distanta (sau mai aproape daca este prea dificil), un jucator incearca sa arunce unul dintre samburii sai in cutia altui jucator. Daca reuseste, punctajul aferent gaurii va determina cati samburi sa-i dea jucatorul colegului sau. Daca nu reuseste sa arunce in nicio gaura, isi pierde samburii. Astfel, copiii nu trebuie sa traga de galetile cu samburi sau pietricele (presupunand ca un copil nimereste in gaura cea mai stramta, trebuie sa care 100), asa ca nu ezita sa scazi punctele pentru cele mai mici gauri. De asemenea, copiii pot sa-si personalizeze cutiile de pantofi, daca doresc.

10. Jocuri din Armenia: Egg Jousting

Pentru copiii americani, vanatoarea de oua reprezinta o parte importanta din sarbatoarea Pastelui. Copiii armenieni au o traditie diferita, care presupune sa spargi oua bine fierte intr-o competitie copilareasca, devenita unul dintre cele mai indragite jocuri.

Jucatori: doi; varsta de peste 3 ani.

De ce ai nevoie: un ou vopsit si fiert pentru fiecare jucator.

Cum se joaca: Infruntandu-se unii cu altii, cei doi jucatori lovesc usor varful mic al oului pana cand unul dintre aceste varfuri se sparge. Apoi, ei se dueleaza cu restul oului. Ouale bine fierte pot rezista la trei sau patru ciocniri pana se sparg si chiar mai mult, in functie de forta ciocnirii. Oul spart este acordat castigatorului ca si trofeu, iar tu poti face apoi sandvisuri sau salata de oua pentru pranz.

Articol original publicat in iunie 2009, in revista Parents Magazine

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Cezarina Ionela
Incarca mai multe articole in Jocuri si distractie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Orice petrecere poate fi mai distractiva cu animatorii si personajele de la Paradisul Personajelor

Copilaria este acea etapa uimitoare din viata, in care nu exista griji si probleme, cand t…