Home Mama si tata Greturi matinale sau HG?

Greturi matinale sau HG?

3 minute de citit

Intre 70% si 80% din femeile gravide experimenteaza greturile matinale in fiecare zi. Numele, insa, nu este foarte bine ales avand in vedere ca greata poate sa apara in orice perioada a zilei si nu doar dimineata. De obicei, greturile incep in jurul celei de a sasea saptamani de sarcina si, in general, dispar la sfarsitul primului trimestru.

Autor: Mihaela Dinu

Pentru a evita amplificarea acestor efecte, se recomanda evitarea meselor mari. Gravidele trebuie mai degraba sa bea si sa manance in cantitati mici pe parcursul zilei. De asemenea, cel mai bin ear fi ca femeile insarcinate sa evite gatitul sau alte activitati prin care s-ar putea declansa in apropiere mirosuri care declanseaza greata. Exista, totusi, mirosuri care pot calma greata: mirosul de lamaie sau de ghimbir.

Afectiunea poate necesita spitalizare si este caracterizata prin greturi severe, numita hyperemesis gravidarum. HG, cum mai este cunoscuta, poate cauza imposibilitatea gravidei de a pastra ceva din ceea ce mananca ori bea, astfel ca necesita “hranirea” intravenoasa cu fluide si substante nutritive. HG apare la aproximativ una din 200 de femei gravide.

Diferenta dintre greturile matinale si HG e foarte mare. O femeie care are greturi matinale va simti doar greata in cea mai mare a timpului, voma manifestandu-se rar. In schimb, femeile cu HG au varsaturi severe si tocmai de aceea se impune hidratarea si hranirea gravidei cu ajutorul perfuziilor.

Greturile matinale sunt de obicei un semn ca totul merge bine. Greata si varsaturile pot fi semne ca nivelul de hormoni este in crestere, lucru normal in dezvoltarea placentei, organul care conecteaza mama si fatului in uter. Un studiu din 2008 a constatat ca greturile matinale reprezinta modalitatea prin care organismul gravidei incearca sa o protejeze pe aceasta de substantele nocive, cum sunt alcoolul sau fumul de tigara. De altfel, greturile tind sa se manifeste mai vizibil in primul trimestru, cand organele embrionului sunt in curs de dezvoltare si sunt cele mai sensibile la perturbarea chimica.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Mama si tata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Petreceri organizate acasa – transforma botezul micutului tau intr-un eveniment de neuitat!

Pentru a marca momentele importante de la botezul micutului tau, poti organiza acasa o pet…