Home Mama si tata Mamici Sarcina Analize sarcina Bitestul, testul de screening in primul trimestru

Bitestul, testul de screening in primul trimestru

3 minute de citit

bitestulOrice sarcina trebuie urmarita inca de la instalare, tocmai pentru ca tehnologia si dezvoltarea stiintei permit identificarea precoce a unor probleme legate de sarcina. Rezultatele unor teste de screening ca bitest sau triplu test vor spune medicilor cum trebuie sa trateze sarcina, daca e nevoie sa ia anumite masuri pentru a asigura o dezvoltare normala a fatului.

Autor: Mihaela Dinu

Testul de screening care are loc in primul trimestru, intre saptamanile 10 si 14 de sarcina, masoara riscul existentei unor anomalii cromozomiale la fat. Acesta mai este numit si bitest si consta in analizarea a doi marketi din sangele mamei, care vor fi corelati cu rezultatele ecografiei transvaginale.

Prin analiza de sange se masoara markerii PAPP-A – proteina plasmatica A si Free I -hCG – o sectiune a hormonului gonadotrofina, ambele produse de placenta iar prin intermediul ecografiei transvaginale se determina dimensiunea translucentei nucale. Translucenta nucala (NT) este un parametru ecografic care masoara grosimea pliului nucal, adica spatiul dintre coloana cervicala si tegument.

Atat analiza sangelui, cat si ecografia sunt proceduri simple, care nu comporta riscuri nici pentru mama si nici pentru fat.

Chiar daca acest test de screening este indicat in primul trimestru de sarcina, rezultatul obtinut in urma efectuarii lui este unul statistic si nu poate fi utilizat ca diagnostic. Prin intermediul acestui test doar se estimeaza riscul unei persoane de a avea o anumita anomalie si nu indica in niciun fel existenta vreunei anomalii.

Totusi, in cazul in care markeri au valori modificate pot indica riscuri crescute pentru: sindromul DOWN (trisomie 21)- cea mai frecventa anomalie genetica, caracterizata prin retard mental si probleme grave ale organelor si sistemelor; sindromul Edwards (trisomie 18) – anomalie genetica grava cu  retard mental sever si malformatii multiple; malformatiile cardiace, care pot fi determinate prin examenul ecografic (regiunea nucala apare ingrosata).

In cazul in care testele de screening indica un risc crescut de existenta a unei anomalii, se recomanda amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale, modalitati prin care se poate identifica prezenta unei anomalii. 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Analize sarcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Momentul optim pentru efectuarea unui test de sarcina: cand poti sa afli daca esti insarcinata

Descoperirea unei posibile sarcini este un moment plin de emotii si anticipatii pentru mul…