6 sfaturi pentru dezvoltarea inteligentei emotionale (EQ) la copii

Inteligenta emotionala, sau EQ-ul, este ceea ce ne ajuta sa ne adaptam provocarilor vietii si sa ne folosim mult mai eficient IQ-ul, sau coeficientul de inteligenta. Atat EQ-ul cat si IQ-ul sunt utile si, totodata, amandoua se pot cultiva si dezvolta continuu, inca din prima clipa de viata. Este de dorit sa lucram simultan asupra amandurora si, sub nicio forma, sa nu ignoram importanta inteligentei emotionale care influenteaza in mod direct dezvoltarea IQ-ului.

6 sfaturi pentru dezvoltarea inteligentei emotionale (EQ) la copii

Copilul va asimila mult mai usor informatiile atunci cand se simte confortabil si se dezvolta in jurul lui o atmosfera plina de armonie. Cu blandete si calm, incurajandu-l continuu si colaborand cu el, copilul va asimila mult mai usor informatiile si, mai mult, el va accesa pe viitor aceste informatii cu placere.

Aceasta inseamna sa lucram cu copilul dezvoltandu-i simultan inteligenta emotionala (EQ), dar si IQ-ul si este de dorit sa avem mereu in prim plan dezvoltarea lui emotionala, pentru ca fara acest aspect copilul poate avea probleme mari de adaptare si rezolvare a problemelor intalnite si, chiar daca va avea un IQ foarte mare, ii va fi greu sa foloseasca informatiile acumulate, nestiind sa raspunda schimbarilor si stimulilor externi.

Degeaba avem un copil plin de informatii si cu un IQ mare, daca el nu este capabil sa se adapteze mediului si sa foloseasca acele informatii. Mai mult, fiind depasit de situatii, el va dezvolta treptat un puternic sentiment de anxietate si isi va pierde increderea in sine.

De aceea este foarte importanta dezvoltarea emotionala, poate chiar mai importanta decat cea a IQ-ului!

Iata cateva sfaturi pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului dumneavoastra:

1.Ajutati copilul sa isi intelega emotiile, oricare ar fi acestea, fara a-l critica pentru ceea ce simte si pentru felul in care reactioneaza. Daca se simte furios ii puteti spune ceva de genul: “Stiu ca acum esti furios si nu ma supar ca esti asa. Dar de ce esti furios? Te ajuta cu ceva faptul ca tipi si trantesti lucrurile?”

Vorbiti bland si de la acelasi nivel cu el, mai exact, asezati-va pe vine. Astfel copilul nu se va simti amenintat de pozitia dumneavoastra si va fi mult mai atent la ceea ce ii spuneti.

E de dorit sa va rezervati timp ori de cate ori este nevoie si sa nu lasati nimic la voia intamplarii. Astfel copilul va reusi sa constientizeze curand ceea ce simte si, in loc sa reactioneze nepotrivit momentului, el va reusi sa gaseasca cea mai buna cale de a actiona si a rezolva cauza care ii genereaza sentimentul.

2. Invatati-l sa fie atent la nevoile celor apropiati si sa interactioneze potrivit cu acestia. Astfel el isi poate dezvolta empatia si capacitatea de a coopera si comunica cu cei din jur.

3. Responsabilizati-l! E bine sa ii dati sarcini de care sa se ocupe doar el, desigur, sarcini corelate cu varsta sa, desigur. Puteti incepe prin a-l ruga sa isi stranga singur jucariile, apoi prin a il ruga sa se imbarce singur, etc.

4. Incercati sa dati dovada de flexibilitate si disponibilitate totala atunci cand discutati cu copilul si cautati solutii pentru problemele ivite. De exemplu, daca el face o greseala, este foarte important sa ii explicati copilului ca nu sunteti suparat pe el pentru ceea ce a facut, sa ii aratati ca se putea evita acea greseala, sa il ajutati sa invete ceva din acea intamplare.

Sub nicio forma nu il pedepsiti atunci cand face prima data greseala, iar, daca o repeta, este foarte important sa va asigurati ca el intelege pentru ce a primit pedeapsa. Nu uitati ca invatam din greseli si ca acestea trebuie sa fie facute de noi insine si nu de altii.

5. Copilul este oglinda parintilor. Nu va place un anumit comportament la copilul dumneavoastra, verificati intai daca nu cumva chiar dumneavoastra faceti acele lucruri care nu va plac.

Pastrati-va calmul si echilibrul si nu reactionati la manie! Administrati corect stresul si nu va descarcati pe propriul copil! Controlati-va impulsurile, tonul, cuvintele si nu va descarcati pe copil, indiferent de ce a facut acesta.

6. Se stie ca o stare de veselie este benefica pentru organism si pentru dezvoltarea emotionala a copilului. Daca va doriti un copil vesel, optimis si increzator in sine, incepeti cu dumneavoastra – care este starea dumneavoastra? Sunteti un om care se bucura de viata? Sunteti un model demn de urmat?

 

semnificatia numelui nume fete nume baieti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*